- منتشر شده در سه شنبه, 13 آبان 1393 17:33
- نوشته شده توسط کارگروه فرهنگی
- بازدید: 2366
تاریخ انقلاب اسلامی، به عنوان واقعه ای بزرگ که تنها چند سال از آن میگذرد، گواه زنده ای از جایگاه اهالی علم در تعیین سرنوشت ملت و گام برداشتن ایرانیان مسلمان به سوی آرمان های خویشتن است.
روزهایی چون 13 آبان که سالروز قیام خونین دانش آموزان علیه رژیم ظلم و استبداد و نیز سالروز تسخیر لانه جاسوسی به دست دانشجویان و دانش آموزان است، همچون اسناد زنده ای هستند که گواهی میدهند تنها و تنها کسانی میتوانند در مسیر تاریخ، تمدن آفرین باشند که به سلاح علم و ایمان مسلح هستند.
جایگاه علم و دانش
با اندک آشنایی با منابع علوم اسلامی، به راحتی میتوان به مقام و منزلت علم و دانش پی برد؛ تا جایی که آیات بسیاری را در قرآن میتوان یافت که به این موضوع اشاره کرده است. در بیشتر کتب حدیث نیز بابی به نام باب علم وجود دارد که احادیث گوناگونی درباره فضیلت علم و عالم در آن آمده است. در سیره نبوی نیز نمونه های بسیاری در این زمینه یافت میشود؛ به گونهای که وقتی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله قصد بیان جایگاه حضرت علی علیه السلام را داشتند، فرمودند: «من شهر علم هستم و علی دروازه شهر دانایی است». همچنین در جنگ بدر پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله دستور آزادی اسیرانی را دادند که بتوانند ده مسلمان را باسواد کنند و به آنان خواندن و نوشتن بیاموزند.
رابطه علم و ایمان
اهمیت جایگاه و ارزش علم هرگز نباید این توهم را ایجاد کند که تنها راه رسیدن انسان به سعادت واقعی، دانش است؛ زیرا آنچه علم را از انواع انحرافات و استفاده ابزاری از آن باز میدارد، ایمان است. تاریخ نمونههای فراوانی از دانشمندان را در خود جای داده که علم خویش را در راه یاری طاغوتهای قدرت و ثروت به کار بستهاند و چه فجایعی که به بار نیاوردهاند. در قرآن کریم نیز به مناسبتهای گوناگون، به این ارتباط دو سویه اشاره شده است. آنجا که میفرماید: «خداوند درجات کسانی از شما را که ایمان آوردند و به آنها علم اعطا شد، بالا میبرد».
نقش دانش آموزان در تاریخ معاصر
در میان نهضت ها، هر گاه دو نیروی علم وایمان از یکدیگر جدا افتاده اند یا پیشگامان نهضت در یکی از این دو جنبه دچار ضعف بوده اند، آن نهضت نتوانسته است به اهداف خود برسد. در این میان، توفیق حقیقی برای کسانی بوده که از هر دو چشمه فیض بهره مند بودهاند. انقلاب اسلامی ایران که به رهبری امام خمینی رحمه الله ـ فردی که از هر دو بال علم و ایمان بهره مند بود ـ پیروز شد، بزرگترین گواه این مدعاست. روز دانش آموز نیز نمادی از قیام دانش آموزانی است که به سلاح ایمان مسلح بودند.
روز دانش آموز
سیزدهم آبان در تاریخ انقلاب اسلامی، برگی زرین، مقطعی حساس و مناسبتی پرخاطره است. به ویژه آنکه چهارده سال پس از تبعید حضرت امام رحمه الله در همین روز (13 آبان 1357) فرزندان امام و صدها دانش آموز و دانشجو در مقابل دانشگاه تهران و خیابان های اطراف با شعار «درود بر خمینی» و «مرگ بر شاه» پایه های حکومت را به لرزه درآوردند و با گلوله های مأموران شاه به خاک و خون غلتیدند.
دانش آموزان نیز مانند دیگر گروه های ملت، در اطاعت از فرمان حضرت امام رحمه الله که همه را به مبارزه بیامان با رژیم آمریکایی شاه دعوت میکرد، سر از پا نمیشناختند و نجات اسلام را در پیروزی کامل از امام رحمه الله و سازش ناپذیری با رژیم میدانستند. این طبقه جوان وفعال جامعه، به حق یکی از ارکان و پایه های مهم انقلاب پیروزمند اسلامی بودند.
دانش آموزان در صحنه
صبح روز 13 آبان 1357، دانشآموزان در حالی که مدارس را تعطیل کرده بودند، رو به سوی دانشگاه تهران نهادند تا بار دیگر پیوندشان را با رهبر بت شکن خویش اعلام کنند. این نوجوانان پر شور و خداجو، گروه، گروه به دانشگاه وارد شدند و به همراه دانشجویان و گروه های دیگری از مردم در زمین چمن دانشگاه اجتماع کردند. از آن سوی، مأموران شاه، دانشگاه را محاصره کرده بودند تا چنانچه فریاد حق طلبانهای از گلویی برخاست، آن را با گلوله پاسخ دهند، اما دانش آموزان در کنار نرده ها و زمین چمن اجتماع کرده، فریاد مقدس «اللّه اکبر» آنان فضا را شکافت و تا فاصله های دور طنین انداخت.
جوهری از خون
ساعت یازده صبح 13 آبان 1357، مأموران رژیم شاه، ابتدا چند گلوله گاز اشک آور در میان دانش آموزان و دانشجویان معترض و انقلابی پرتاب کردند، ولی اجتماع کنندگان در حالی که به سختی نفس میکشیدند، صدای خود را رساتر کرده و با فریاد دشمن شکن «اللّه اکبر» بر اندام مأموران مسلح شاه لرزه افکندند.
در این هنگام، تیراندازی آغاز شد و لاله های انقلاب یکی پس از دیگری در خون غلتیدند. جوانان با فریاد «اللّه اکبر» و با شعارهای «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر شاه» به شهادت رسیدند و انقلاب خونین اسلامی شان را تداوم بخشیده و دشمنان اسلام را بیش از پیش رسوا ساختند. در این واقعه، 56 تن شهید و صدها نفر مجروح شدند.
امام خمینی رحمه الله در پیامی که به مناسبت قیام دانش آموزان در 13 آبان از پاریس برای امت قهرمان ایران فرستادند، فرمودند: «عزیزان من! صبور باشید که پیروزی نهایی نزدیک است و خدا با صابران است. ایران امروز جایگاه آزادگان است. من از این راه دور، چشم امید به شما دوختهام و صدای آزادی خواهی و استقلال طلبی شما را به گوش جهانیان میرسانم».
13 آبان، حماسه ای جاویدان
گذر زمان، همواره گرد فراموشی را بر روی حوادث تلخ و شیرین روزگار نشانده و ذهن فراموشکار بشر، پی در پی گذشته خویش را به بایگانی تاریخ میسپارد. اما در میان حوادث تاریخی، همواره وقایعی وجود دارند که به منزله ستارگانی فروزان بر آسمان تاریخ خودنمایی میکنند و گذر زمان هیچ گاه نمیتواند از جلوه و شکوه آنها بکاهد. رویدادهایی که از فداکاری ها و ایثارگری های انسانها در راه آرمان های اصیل و معنوی روایت میکنند، این گونهاند و روز دانشآموز نیز به عنوان نمادی از ایثارگری و جانفشانی دانش آموزان در راه آرمان الهی و ضد استبدادی خویش چون ستارهای فروزان میدرخشد.
هر روز، روز دانش آموز است
نکوداشت مجاهدت های مردان و زنان با ایمان، کاری پسندیده است. زنده نگهداشتن نام و خاطره دانش آموزان آگاه که با سلاح ایمان، جوانه های انقلاب گردیدند، لازم و ضروری است. اما، آنچه وظیفه ما را دشوارتر میکند، پیروی عملی و ادامه راه روشن آنان است. اکنون که میدان، میدان جنگ و خونریزی و بذل جان نیست و به لطف الهی و تلاش گذشتگان، انقلاب اسلامی به بار نشسته است، وظیفه ما بسی سنگین تر است و برماست که در جبهه جهاد علمی در راه اعتلا و پیشرفت میهن اسلامی خویش بکوشیم و این انقلاب را به صاحب اصلی آن حضرت ولیعصر(عج) برسانیم.